Japonski noži
Evo vam malo glasu pondolgem času in zanimiv postroj
Re: Japonski noži
Uf koliko noze oz kaksen postroj. Daj nam se kaj podatkov, opisov o nozih napisi, da bomo bolj razumeli za kaj gre..
britev.si ruleeees
Re: Japonski noži
Z vrha dol:
-Tojiro black 240mm aogami gyuto
- 210mm shirogami yanagiba
-Kikuichi 240mm sk5 suihiki
-Yoshida Hamono 210mm zdp189 gyuto
-Hideo Kitaoka 170mm shirogami usuba
-Tojiro 165mm shirogami deba
- 120mm shirogami deba
-Ishikawa 150mm shirogami honesuki
-Tojiro black 240mm aogami gyuto
- 210mm shirogami yanagiba
-Kikuichi 240mm sk5 suihiki
-Yoshida Hamono 210mm zdp189 gyuto
-Hideo Kitaoka 170mm shirogami usuba
-Tojiro 165mm shirogami deba
- 120mm shirogami deba
-Ishikawa 150mm shirogami honesuki
Re: Japonski noži
Uf, kakšna zbirka
Si profesionalni kuhar?
Kateri ti je najljubši in najbolj uporaben?
Jaz se že dolgo slinim nad temi noži, vendar se kar ne morem odločiti, katerega bi vzel za domačo rabo, pa naj bi bil najbolj univerzalen, vendar vseeno najbolj primeren za razrez zelenjave.
Si profesionalni kuhar?
Kateri ti je najljubši in najbolj uporaben?
Jaz se že dolgo slinim nad temi noži, vendar se kar ne morem odločiti, katerega bi vzel za domačo rabo, pa naj bi bil najbolj univerzalen, vendar vseeno najbolj primeren za razrez zelenjave.
- bregargasper
- Prispevkov:563
- Pridružen:22 Jun 2016, 22:37
Re: Japonski noži
Santoku ali gyuto. S tema dvema ne moreš falit jaz imam yoshida hamono kurouchi santoku (verjetno najcenejši santoku pri ostrem robu) in sem zadovoljen 300 na uroolly napisal/-a:Uf, kakšna zbirka
Si profesionalni kuhar?
Kateri ti je najljubši in najbolj uporaben?
Jaz se že dolgo slinim nad temi noži, vendar se kar ne morem odločiti, katerega bi vzel za domačo rabo, pa naj bi bil najbolj univerzalen, vendar vseeno najbolj primeren za razrez zelenjave.
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
If you don´t have a razor, make one
Re: Japonski noži
Sem
Najljubsi in najbolj uporaben? Huhu..kakor kdaj. Tojiro mi je zelo pri srcu vendar najbolj zaradi spominov ki jih nosi s sabo pa tudi zato ker je fantasticen za brusot in zelo lepo ostrino se mi da narest pa se tak konkretn je..na hrbtenici pri rocaju ima slabih 5mm debeline.
Sta si pa po uporabi tesno skupaj ravno ta tojiro in malo manjsi gyuto od Yoshide. Slednji je malo krajsi, obcutno tanjsi in lazji ter perfektno balansiran kar ga naredi ozredno hitrega.
Ostali so pa za bolj specificna opravila in so redkeje v uporabi.
Za doma bi ti priporocil dve obliki in sicer gyuto ter santoku. Slednji je po japonski tradiciji nekako vsestranski kuhinjski noz. Gyuto obliko pa smo si na zahodu vzeli za vsestranskega.
Za vecinoma zelenjavo ti bo bolj odgovarjal santoku. Na Ostrem Robu imajo santoku od kovaca Tanaka, ki je cudovit v vseh pogledih; lep damask vzorec, super jeklo in kvalitetna izdelava ter fantasticna ostrina ze ven iz skatle.
Mogoce se bos pa najbolje znasel z gyuto modelom..najbolje da gres do Luka in ga povprasas za ta dva ter jih primes v roko ter preizkusis.
In ce smo ze pri zelenjavi..usuba je japonski tradicionalni noz enostransko brusen namenjem predvsem zelenjavi. Uporabljam ga ko je treba vecje kolicine zelenjave pripravit. Je pa zradi enostranskega brusenja tudi zelo oster in potrebujes nekaj casa da se privadis kako rezati pravilno da so rezi ravni
Najljubsi in najbolj uporaben? Huhu..kakor kdaj. Tojiro mi je zelo pri srcu vendar najbolj zaradi spominov ki jih nosi s sabo pa tudi zato ker je fantasticen za brusot in zelo lepo ostrino se mi da narest pa se tak konkretn je..na hrbtenici pri rocaju ima slabih 5mm debeline.
Sta si pa po uporabi tesno skupaj ravno ta tojiro in malo manjsi gyuto od Yoshide. Slednji je malo krajsi, obcutno tanjsi in lazji ter perfektno balansiran kar ga naredi ozredno hitrega.
Ostali so pa za bolj specificna opravila in so redkeje v uporabi.
Za doma bi ti priporocil dve obliki in sicer gyuto ter santoku. Slednji je po japonski tradiciji nekako vsestranski kuhinjski noz. Gyuto obliko pa smo si na zahodu vzeli za vsestranskega.
Za vecinoma zelenjavo ti bo bolj odgovarjal santoku. Na Ostrem Robu imajo santoku od kovaca Tanaka, ki je cudovit v vseh pogledih; lep damask vzorec, super jeklo in kvalitetna izdelava ter fantasticna ostrina ze ven iz skatle.
Mogoce se bos pa najbolje znasel z gyuto modelom..najbolje da gres do Luka in ga povprasas za ta dva ter jih primes v roko ter preizkusis.
In ce smo ze pri zelenjavi..usuba je japonski tradicionalni noz enostransko brusen namenjem predvsem zelenjavi. Uporabljam ga ko je treba vecje kolicine zelenjave pripravit. Je pa zradi enostranskega brusenja tudi zelo oster in potrebujes nekaj casa da se privadis kako rezati pravilno da so rezi ravni
Re: Japonski noži
Res je nakcenejsi kar pa nikakor ne pomeni da ni dober kurouchi se pa nanasa na zakljucni videz noza-ta crni del katerega ne odbrusijo, scistijo stran in je prakticno tak kakor pride ven iz ognjabregargasper napisal/-a: ↑07 Jan 2019, 08:06Santoku ali gyuto. S tema dvema ne moreš falit jaz imam yoshida hamono kurouchi santoku (verjetno najcenejši santoku pri ostrem robu) in sem zadovoljen 300 na uroolly napisal/-a:Uf, kakšna zbirka
Si profesionalni kuhar?
Kateri ti je najljubši in najbolj uporaben?
Jaz se že dolgo slinim nad temi noži, vendar se kar ne morem odločiti, katerega bi vzel za domačo rabo, pa naj bi bil najbolj univerzalen, vendar vseeno najbolj primeren za razrez zelenjave.
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
- bregargasper
- Prispevkov:563
- Pridružen:22 Jun 2016, 22:37
Re: Japonski noži
Mogoče mi je rezilo malo predebelo in ga bom v daljni prihodnosti stanjšal, samo jeklo pa je glede ostrine vrhunsko (rad bi probal tudi jekli shirogami in aogami za primerjavo). Manjša težava za nekatere je patina, ki jo moj nož zelo hitro razvija, ga pa po vsaki uporabi spoliram na usnju in tako odstranim patino.ecofst napisal/-a: Res je nakcenejsi kar pa nikakor ne pomeni da ni dober kurouchi se pa nanasa na zakljucni videz noza-ta crni del katerega ne odbrusijo, scistijo stran in je prakticno tak kakor pride ven iz ognja
Edina stvar, ki mi ni všeč je ta, da je proizvajalec celoten kovinski del polakiral da bi preprečil rjavenje (nisem še poskusil sčistiti laka z acetonom/nitro redčilom)
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
If you don´t have a razor, make one
Re: Japonski noži
@bregargasper
Tanjsanje rezila ti odsvetujem ker vpliva na vec stvari razen ce nimas specificnih zahtev za kaj mislis noz uporabljati..patina ki se ti naredi na rezilu po uporabi predstavlja takorekoc zascitno plast jekla in "preprecuje rjavenje"-ne zarjavi tako hitro kot brez patine. In med drugim razlicna zivila puscajo razlicne madeze kar ti naredi noz unikaten in pelje svojo/tvojo zgodbo dalje.
Dvomim da je proizvajalec rezilo lakiral saj to nima nikakrsnega smisla. Ponavadi rahlo namazejo rezilo z oljem oz.necim podobnim ki sciti jeklo pred vlago in posledicno tudi pred oksidacijo. Zato pa tudi pridejo nozi s takimi tipi jekel zaviti v tisti njihov napol povoscen papir ki dodatno pomaga pri sami zasciti...
Tanjsanje rezila ti odsvetujem ker vpliva na vec stvari razen ce nimas specificnih zahtev za kaj mislis noz uporabljati..patina ki se ti naredi na rezilu po uporabi predstavlja takorekoc zascitno plast jekla in "preprecuje rjavenje"-ne zarjavi tako hitro kot brez patine. In med drugim razlicna zivila puscajo razlicne madeze kar ti naredi noz unikaten in pelje svojo/tvojo zgodbo dalje.
Dvomim da je proizvajalec rezilo lakiral saj to nima nikakrsnega smisla. Ponavadi rahlo namazejo rezilo z oljem oz.necim podobnim ki sciti jeklo pred vlago in posledicno tudi pred oksidacijo. Zato pa tudi pridejo nozi s takimi tipi jekel zaviti v tisti njihov napol povoscen papir ki dodatno pomaga pri sami zasciti...
- bregargasper
- Prispevkov:563
- Pridružen:22 Jun 2016, 22:37
Re: Japonski noži
No saj glede tanjšanja nisem siguren, glede laka pa sem. Še Luka v Ostrem robu mi je eksplicitno rekel da se bo premaz z uporabo oluščil stranecofst napisal/-a:@bregargasper
Tanjsanje rezila ti odsvetujem ker vpliva na vec stvari razen ce nimas specificnih zahtev za kaj mislis noz uporabljati..patina ki se ti naredi na rezilu po uporabi predstavlja takorekoc zascitno plast jekla in "preprecuje rjavenje"-ne zarjavi tako hitro kot brez patine. In med drugim razlicna zivila puscajo razlicne madeze kar ti naredi noz unikaten in pelje svojo/tvojo zgodbo dalje.
Dvomim da je proizvajalec rezilo lakiral saj to nima nikakrsnega smisla. Ponavadi rahlo namazejo rezilo z oljem oz.necim podobnim ki sciti jeklo pred vlago in posledicno tudi pred oksidacijo. Zato pa tudi pridejo nozi s takimi tipi jekel zaviti v tisti njihov napol povoscen papir ki dodatno pomaga pri sami zasciti...
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
If you don´t have a razor, make one