Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Objavljeno: 15 Sep 2016, 20:44
Pa je prišla sezona zrelih čilijev. KONČNO!
Moja zgodba o pridelavi čilijev se je začela (saj ne vem točno) 3 ali 4 leta nazaj, ko je moj brat kupil semena raznih vrst čilijev in pa šotne tablete v trgovini Kupičili.si. Prva letina ni ravno veliko obrodila, predvsem so uspeli le feferoni Bolivian rainbow (Med zorenjem spreminjajo barvo slednjem vrstnem redu: zelena, vijolična, rumena, rdeča) in pa en Congo black. Prihodnje generacije so potomci večinoma sort Bolivian rainbow in pa AS chili, so pa na žalost plodovi izgubili proces spreminjanja barv. Glede na to, da letos zori že tretja generacija iz tega rodu, sem zelo zadovoljen, da se ni genski zapis preveč pomešal s papriko, saj so čiliji kar konkretno pekoči in tako primerni za izdelavo omake. Teh rastlin imam posejenih kar veliko in pričakujem nekaj kilogramov feferonov (realna pričakovanja so cca. 3 kg), ki bojo vsi končali kot čili omaka.
Lani decembra sem na degustaciji Piva in Burgerjev v Trebnjem dobil semena od sorte Naga Jolokia, ki sodi med najbolj pekoče čilije na svetu. Tu se imam zahvaliti B&G Chillies iz okolice Trebnjega. Na moje veliko veselje so semena vzklila in se razrasla v bohotne grme, na katerih sedaj visijo plodovi temno rjave barve. Poleg Nage Jolokie sem spomladi prejel še sadike Bhut Jolokia, Moruga Scorpion, Habanero in pa Carolina Reaper. Od slednjih najlepše uspeva Bhut jolokia, ki ima na sebi največ plodov, kateri so že skoraj popolnoma zreli, le cvetove pa mi zaenkrat ponuja samo Carolina Reaper za katerega predvidevam, da pogoji niso najboljši ali pa rabi svoj čas. Bo dobil priložnost drugo leto.
Za primerjavo, kako je pekoča Naga Jolokia, doseže na Scovillovi lestvici omaka Tabasco original (najbolj splošna primerjava) okoli 4000-5000 enot, medtem ko jih feferon Naga Jolokia doseže okoli 1.000.000 (ne nisem se zatipkal; res piše en milijon).
Moja zgodba o pridelavi čilijev se je začela (saj ne vem točno) 3 ali 4 leta nazaj, ko je moj brat kupil semena raznih vrst čilijev in pa šotne tablete v trgovini Kupičili.si. Prva letina ni ravno veliko obrodila, predvsem so uspeli le feferoni Bolivian rainbow (Med zorenjem spreminjajo barvo slednjem vrstnem redu: zelena, vijolična, rumena, rdeča) in pa en Congo black. Prihodnje generacije so potomci večinoma sort Bolivian rainbow in pa AS chili, so pa na žalost plodovi izgubili proces spreminjanja barv. Glede na to, da letos zori že tretja generacija iz tega rodu, sem zelo zadovoljen, da se ni genski zapis preveč pomešal s papriko, saj so čiliji kar konkretno pekoči in tako primerni za izdelavo omake. Teh rastlin imam posejenih kar veliko in pričakujem nekaj kilogramov feferonov (realna pričakovanja so cca. 3 kg), ki bojo vsi končali kot čili omaka.
Lani decembra sem na degustaciji Piva in Burgerjev v Trebnjem dobil semena od sorte Naga Jolokia, ki sodi med najbolj pekoče čilije na svetu. Tu se imam zahvaliti B&G Chillies iz okolice Trebnjega. Na moje veliko veselje so semena vzklila in se razrasla v bohotne grme, na katerih sedaj visijo plodovi temno rjave barve. Poleg Nage Jolokie sem spomladi prejel še sadike Bhut Jolokia, Moruga Scorpion, Habanero in pa Carolina Reaper. Od slednjih najlepše uspeva Bhut jolokia, ki ima na sebi največ plodov, kateri so že skoraj popolnoma zreli, le cvetove pa mi zaenkrat ponuja samo Carolina Reaper za katerega predvidevam, da pogoji niso najboljši ali pa rabi svoj čas. Bo dobil priložnost drugo leto.
Za primerjavo, kako je pekoča Naga Jolokia, doseže na Scovillovi lestvici omaka Tabasco original (najbolj splošna primerjava) okoli 4000-5000 enot, medtem ko jih feferon Naga Jolokia doseže okoli 1.000.000 (ne nisem se zatipkal; res piše en milijon).